Programma Open Monumentendag zondag 11 september 2022

*  Scheldefeest in de zes Scheldegemeenten !
    Alle informatie voor de andere gemeenten vindt u op deze pagina: https://www.blauweruimte.eu/scheldegemeenten 
    
    Vrije wandeling "Verrassende plekjes in Spiere-Helkijn", lus van 11 km via Westtoer. Meer info

*  Eten & Drinken in het Oud Zwembad / Het Bassin van 12u tot 17u
   - koude meeneemlunch: check het aanbod en bestel vóór woensdag 7 september 
   - blikbar: lekker koele originele drankjes zoals
     Bio Cola en Bio Apple Ginger by Oxfam, mineraalwater en Kumansi Mocktail 
   - foodtruck met originele dessertjes:
      magnificum ijsjes, grote mensenkoffies en cookie monsters  

*  Kunst in het Oud Zwembad / Het Bassin van 10u tot 16u
   - Entangled Landscapes
   - Fata Morgana
   - Outdoor Expo

Entangled Landscapes kunstinstallatie

Entangled Landscapes

Op de site van het Bassin krijg je op 11 september  ter gelegenheid van Open Monumentendag, de unieke kans om kennis te maken met het project Entangled Landscapes van Studio Above & Below

De afgelopen jaren heeft het duo baanbrekende kunstwerken gecreëerd door gebruik te maken van augmented reality (AR) en mixed reality (MR) met live data-input om het onzichtbare zichtbaar te maken en onze omgeving een stem te geven om zich uit te drukken.

In dit project onderzoeken de kunstenaars het toenemend verlies van ons natuurlijk bodemkapitaal. Deze uitdaging inspireerde de kunstenaars voor de ontwikkeling van een AR ervaring die de huidige bodemkwaliteit en de complexe interacties onder de grond verbeelden.

Via dit werk willen de kunstenaars een beter inzicht bieden in het onzichtbare leven onder de grond en de aandacht vestigen op de nood aan een meer duurzame omgang met onze bodem als reservoirs voor biodiversiteit. Dit project is het resultaat van een 6-maand lange S+T+ARTS residentie, waarvoor Snowball samen met Gluon en Leiedal gastorganisatie zijn. 

 

 

 

Fata Morgana Expo

Fata Morgana: een tentoonstelling vol verwondering in een wonderlijke erfgoedsite

Vorig academiejaar kregen de studenten van Master2 Binnenhuisinrichting en Renovatie aan de Académie des Beaux-Arts in Doornik de uitnodiging om te reflecteren over het Oud Zwembad.

De reflectie vereiste zowel een intellectuele als een artistieke benadering, met tegelijk een globale en een specifieke aanpak midden in de Blauwe Ruit. Dit initiatief kwam tot stand in samenwerking met Intercommunale Leiedal en de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai temidden de Blauwe Ruit.

Op basis van een persoonlijke keuze realiseerde elke student een project voor de invulling van het erfgoedpand, gecombineerd met een eigen architecturale benadering om het totaalproject in een sociale, economische, politieke en artistieke context te plaatsen. De enige eis, naast uiteraard de geldende bepalingen inzake onroerend erfgoed, bestond erin om ook logies te integreren, en dit om pedagogische redenen.
De studenten hebben zich gebogen over een concrete problematiek en een gedegen antwoord geformuleerd vanuit hun jeugdige aanpak, hun creativiteit en hun frisse kijk als aanstormend kunstenaarstalent.

De toegang is gratis. De studenten heten u hartelijk welkom en danken u voor uw interesse.

 

 

 

Outdoor Expo

Een kunstzinnige duik in het verleden, heden en toekomst van Het Bassin

Leiedal presenteert een buitententoonstelling van concepten voor een artistieke invulling van Het Bassin langs de Schelde in Spiere-Helkijn. Niet minder dan acht kunstenaars lieten zich onderdompelen in het verhaal van deze unieke erfgoedparel en presenteren er hun kunstzinnige interpretaties van dit oud zwembad. 

Leiedal exposeert acht concepten voor Het Bassin in de buitenruimte. Elke kunstenaar stelt vanuit zijn persoonlijke visie op het verleden, heden en toekomst van het oud zwembad een verrassende artistieke ingreep voor.

Hun ontwerpen worden gepresenteerd op panelen aan de muur tussen de kleedhokjes langs het oude zwemdok. Daar kregen nostalgische archieffoto’s eerder al een welverdiende plaats. Elk concept krijgt de nodige toelichting via een luisterverhaal dat zowel via de Erfgoedapp als via YouTube beschikbaar is. De bezoeker kan, via een QR-code ter plekke, ook een korte documentaire bekijken over hoe bruisend het leven in en rond het zwembad vroeger was.

De combinatie met de concepten voor een kunstzinnige invulling resulteert in een fascinerende reis door de tijd die elke bezoeker ongetwijfeld doet stilstaan bij het rijke verleden van de site. Anderzijds nodigt de buitententoonstelling de bezoeker uit om mee na te denken over een herbestemming van Het Bassin.

Onder het motto "behoud door ontwikkeling" wil eigenaar Leiedal enerzijds het erfgoedkarakter van de site bewaren en anderzijds de toegankelijkheid verbeteren door er een zinvolle invulling te realiseren met respect voor het erfgoed en de groene omgeving aan de oevers van de Schelde.

Deze buitententoonstelling is  vrij te bezichtigen.

Het Bassin